söndag 11 december 2011

CoRoT - Keplerteleskopets okända men framgångsrika kusin

Keplerteleskopet och dess sökande efter exoplaneter känner de flesta astronomiintresserade väl till, men hur många har hört talas om rymdobservatoriet CoRoT? Det är den europeiska "light-versionen" av Kepler som också letar efter exoplaneter. Den har faktiskt hittat nästan lika många som Kepler!

CoRoT (Convection, Rotation and planetary Transits) är ett rymdobservatorium som sändes upp i december 2006 och dess uppdrag har i flera omgångar förlängts, nu senast till mars 2013. Projektet leds av den franska rymdmyndigheten CNES men har också deltagande från bl a ESA. CoRoT kretsar på 900 kilometers höjd över jorden. Observatoriet har varit relativt framgångsrikt i sitt sökande efter exoplaneter. Man har hittills (dec 2011) funnit 26 stycken, vilket är nästan lika många som det mer kända Keplerteleskopet (som dock angett ytterligare drygt 2.300 exoplanetkandidater). Även CoRoT har angett ett stort antal exoplanetkandidater, hela 401 styck.

De flesta CoRoT-fynd är planeter i Jupiterstorlek, men två av fynden är planeter med massor på ca 5-10 gånger jordens massa. Det är CoRoT 7b och 7c. CoRoT 7b observerades i februari 2009 och var faktiskt den minsta exoplanet man hittat ända fram till januari 2011 då Keplerteleskopet fann Kepler 10b. Den kretsar dessutom runt en stjärna som har ungefär samma massa som solen. Denna CoRoT-planet är dock en osedvanligt ogästvänlig plats och långt ifrån någon beboelig zon. Den kretsar mycket nära sin stjärna och gör ett varv på endast 0,85 dygn! Det gör att yttemperaturen kan vara någonstans kring 1.500 grader!

CoRoT-uppdraget är som sagt ganska okänt, men intressant. Det känns som om CNES och ESA har lite att lära av NASA vad gäller marknadsföring! Man kan börja med att uppdatera sin websida, som är något föråldrad.


(Bildkälla: CNES)

Läs mer på: http://sci.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=39

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar