Idag meddelade NASA att rymdteleskopet KEPLER funnit en exoplanet som liknar jorden. Planeten har fått namnet Kepler 22b och är den minsta planet som hittats så här långt kretsande runt en solliknande stjärna och i den s.k beboeliga zonen ("habitable zone"). Inte nog med det; Kepler-teamet meddelar att man funnit ytterligare 1.094 planetkandidater, dvs möjliga exoplaneter, varav 10 stycken liknar jorden och kan tänkas kretsa runt sina respektive stjärnor inom den beboeliga zonen. Därmed uppgår antalet exoplanetkandidater till 2.326 styck.
En illustration av hur Kepler 22b kan tänkas se ut (Bildkälla: NASA)
Kepler 22b har en diameter som är 2,4 gånger jordens. Forskarna känner i dagsläget inte till planetens sammansättning och vet därmed inte riktigt hur jordliknande den egentligen är. Man menar ändå att detta fynd är en viktig milstolpe i sökandet efter en tvillingplanet till Jorden. Kepler 22-systemet befinner sig 600 ljusår ifrån oss och exoplaneten kretsar runt sin stjärna på 290 dagar. Denna stjärna är liksom vår sol en G-stjärna, men något mindre än solen.Kepler 22b var en av 54 exoplaneter som Keplerteamet rapporterade tidigare i år som tänkbara planeter inom den beboeliga zonen och det är den första av dessa som nu blivit bekräftad.
Skiss som visar Kepler 22b i förhållande till några av "våra" planeter (Bildkälla: NASA)
Samtidigt meddelade Keplerteamet att man funnit ytterligare 1.094 tänkbara exoplaneter. Av de drygt 2.300 exoplanetkandidaterna är ca 10 procent av ungefär samma storlek som jorden. Lite drygt hälften av kandidaterna är stora som Neptunus eller ännu större. Allteftersom Kepler får mer tid att observera stjärnor och exoplanetkandidater växer antalet jordliknande planeter. Det mesta talar för att det är mycket vanligt med planeter av den här storleken i vår galax.
Kungörandet av dessa fynd gjordes på den stora Keplerkonferensen vid Ames Research Center i Kalifornien. Konferensen pågår hela veckan och mer intressanta fynd kan komma att offentliggöras. Det är sannerligen en explosionsartad utveckling inom detta spännande område!
Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepscicon-briefing.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar