måndag 9 januari 2012

En ganska lugn vecka i rymdsondernas värld

Det verkar ha varit en ganska lugn vecka i rymdsondernas värld medan jag roat mig med skidåkning. Det viktigaste som hänt under förra veckan är väl följande:

  • Även månsond nr 2, GRAIL-B gick planenligt in i omloppsbana runt månen på nyårsdagen. Det innebär att förutsättningarna är goda för en rad detaljerade rapporter om månytan och om månens struktur i största allmänhet under 2012. 
  • Den ryska rymdsonden Phobos-Grunt med sin kinesiska "medpassagerare" Yinghuo-1 tycks sakta men säkert tappa höjd och kommer sannolikt att krascha någonstans på jordytan (eller kanske mer sannolikt i vatten) nästa helg.  
  • Finska forskare har genom datorsimuleringar kommit fram till att jorden kan ha hundratals "minimånar" som kretsar runt oss från tid till annan. Det rör sig om små stenar med kanske någon meter i diameter, eller ännu mindre, som fångas in av jordens gravitationskraft och hamnar temporärt i omloppsbana runt jorden (läs mer här).
  • Forskare vid California Institute of Technology (Caltech) har också gjort datorsimuleringar, fast på Saturnusmånen Titan. Utifrån bl a rymdsonden Cassinis observationer av denna måne, har forskarna försökt hitta förklaringar till varför förhållandena ser ut som de gör på Titan. Förekomsten av flytande metansjöar, den tjocka atmosfären m.m har länge förbryllat forskare. Den nya modell som Caltechforskarna nu presenterar visar bl a att metansjöarna har lättare att bildas vid Titans poler eftersom solen i genomsnitt är svagare där. Med mer solvärme tenderar flytande metan att avdunsta från månytan. Den norra polen får mer regn som skapar större sjöar. Datormodellerna förklarar också förekomsten av vatten i Titans ekvatorregioner, som normalt är mycket torra. Vid de sällsynta tillfällen då det regnar där tycks det handla om ösregn som omformar landskapet. Läs mer här.
  • ...och den brittiske astronomen Stephen Hawking har fyllt 70 år! I ett radioprogram i anslutning till födelsedagen uttrycker han behovet av att börja arbeta för en kolonisation av rymden, framförallt då planeten Mars (läs här).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar