måndag 9 januari 2012

Fyra nya exoplanetfynd redan första veckan i år!

Som jag skrev i ett inlägg i slutet av 2011 så finns alla förutsättningar för att 2012 ska bli ett bra exoplanetår. Året inleds med att fyra nya exoplaneter presenteras! Det rör sig om s.k "heta Jupiters", dvs Jupiterstora planeter som kretsar mycket nära sin stjärna. Omloppstiden för de fyra planeterna, som döpts till HAT-P-34b, HAT-P-35b, HAT-P-36b och HAT-P-37b, är mellan 1,3 och 5,5 dygn. Planeterna upptäcktes av forskare vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics med hjälp av ett jordbaserat teleskop.


Illustration av en "het Jupiter" (Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/T.Pyle)

Nu startar också mer systematiskt letande efter exomånar. Universe Today har skrivit en artikel om att forskare vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ska leta efter månar som kretsar kring exoplaneter. Man utgår från de data som rymdteleskopet Kepler samlat in. Intressant minsann! (Läs mer här).

De jordbaserade teleskopen blir alltmer avancerade vilket ger möjligheter till nya exoplanetfynd. Bl a har Geminiobservatoriet sydteleskop i Chile försetts med mycket avancerad adaptiv optik (som med extremt hög precision korrigerar för olika typer av atmosfäriska störningar), vilket möjliggör observationer av nästan Hubbleklass! Läs mer här. Även det stora Subaruteleskopet på Hawaii har möjligheter att göra exoplanetobservationer. Nu senast har man presenterat observationer av stjärnor, med planetsystem, som är under bildande. Man har publicerat en bild som antyder ett planetsystem med relativt massiva planeter kretsande runt en ung stjärna. Läs mer här.


En ring med partiklar som påverkas av planeter (ännu ej observerade) (Bildkälla: Subaru)

Tydligen har också några SETI-observationer presenterats (SETI= Search for ExtraTerrestial Intelligence). Utifrån Keplerdata har signaler identifierats från några explaneter, bl a KOI 812 och KOI 817. Rent teoretiskt skulle det kunna vara signaler från andra civilisationer, men forskarna betonar att det med all sannolikhet rör sig om någon form av signalstörningar. Läs mer här.

Läs mer här: http://www.universetoday.com/92413/four-new-exoplanets-to-start-off-the-new-year/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar