torsdag 12 januari 2012

Onsdagsnyheter från amerikanska astronomikonferensen

Jag har i några artiklar skrivit om det mest intressanta (ur mitt rymdsonds- och exoplanetperspektiv) som diskuterats på den amerikanska astronomikonferensen i Austin, Texas. Onsdagen på konferensen tycks ha varit en stor exoplanetdag. Flera spännande nyheter presenterades:

  • Keplerteamet har funnit två exoplaneter, Kepler-34b och Kepler-35b, som visar sig vara planeter i dubbelstjärnesystem. De ansluter därmed till Kepler-16b som var den första exoplanet som man upptäckt i den typen av stjärnsystem. Jag skriver lite mer utförligt om detta + lite annat spännande i exoplanetvärlden i en särskild artikel här i bloggen idag.
  • Ett forskarteam som studerat Keplerdata har dessutom hittat tre små planeter, de minsta exoplaneterna hittills. Även detta beskrivs i ovannämnda artikel här i bloggen.
  • En tredje exoplanetnyhet var upptäckten av en Saturnusliknande himlakropp i ett annat solsystem, 400 ljusår bort från oss. Det kan handla om en planet med ett ringsystem liknande det som Saturnus har. Läs mer här.
  • Förutom exoplaneter presenterades också fyndet av en "tidig supernova", dvs en supernova som exploderade när universum endast var 4,2 miljarder år.
Läs mer på: http://cs.astronomy.com/asycs/blogs/astronomy/archive/2012/01/11/on-the-road-january-2012-aas-meeting-wednesday-recap.aspx

Läs också: http://www.space.com/14171-complete-coverage-219th-american-astronomical-society-meeting.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar