torsdag 2 februari 2012

Första bilderna från månsonderna Ebb och Flow

NASA:s tvillingsonder Ebb och Flow som kretsar runt månen sedan årsskiftet visar nu de första bilderna från månens baksida. NASA envisas med att fortfarande kalla de två rymdsonderna för GRAIL trots att man haft en namntävling och för några veckor sedan offentliggjorde de nya namnen på sonderna: Ebb och Flow. Jag vet inte om dom tänker fortsätta med det eller om det var ett olycksfall i arbetet. Hur som helst får jag väl tillsvidare ha både nya och gamla namn på sonderna i denna blogg.

På videon nedan kan man följa rymdsonden Ebb medan den rör sig från månens nordpol mot dess sydpol. Det är en ganska kuperad och kraterfylld månyta som syns på filmen. En rolig detalj med det här projektet är att NASA har engagerat en stor mängd skolungdomar som får vara med och bestämma (åtminstone lite) vad månsonderna ska observera lite extra.


(Källa: NASA)

Bilden nedan visar en testbild som Ebb tog den 19 januari av månens sydpol. Det pågår fortfarande lite tester av kamerautrustning m.m innan det blir mer skarpa observationer. Det blir spännande att följa fortsättningen.


Bild på månens baksida och sydpolen (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/grail/news/grail20120201.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar