onsdag 28 mars 2012

10-tals miljarder beboeliga planeter kan finnas i vår Vintergata!

Ett internationellt team med astronomer har vid ESO:s observatorium i La Silla i Chile och med hjälp av spektrografen HARPS studerat röda dvärgstjärnor. Man uppskattar att det finns 10-tals miljader stenplaneter kring dessa stjärnor i vår galax. Hundra av dem tros dessutom finnas relativt nära oss, mindre än 30 ljusår bort.


Illustration av en tänkbar exoplanet (Bildkälla: ESO)

Det innebär att det skulle vara mycket vanligt med stenplaneter kring dessa stjärnor. Det handlar om s.k superjordar, dvs planeter som är något större än jorden.

Xavier Bonfils, som har lett studien, säger att observationerna visar att ungefär 40 procent av alla röda dvärgstjärnor har en superjord som kretsar i den beboeliga zonen. Man beräknar att antalet röda dvärgar uppgår till ungefär 160 miljarder i Vintergatan, vilket innebär att det finns en oerhörd mängd med planeter. I studien har man under en sexårsperiod observerat 102 noggrant utvalda stjärnar på den södra stjärnhimlen. Man upptäckte totalt nio superjordar (planeter vars massa ligger mellan en och tio gånger jordens massa). Två av dessa fanns dessutom inom den beboeliga zonen hos stjärnorna Gliese 581 och Gliese 667C.

Det tycks vara mindre vanligt med tyngre planeter av Jupiterstorlek kring röda dvärgar. Mindre än 12 procent av de röda dvärgarna har stora planeter (vars massor ligger mellan 100 och 1000 gånger jordens massa).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar