torsdag 29 mars 2012

Lite drygt 4 månader kvar till Marslandning

Rymdsonden MSL är på väg till Mars och landar i början av augusti med sitt fordon Curiosity. MSL ska landa i Gale-kratern vid foten av det berg som projektledningen kallar för Mount Sharp. Kratern är 154 kilometer i diameter och berget är rester av meteornedslag som inträffade för mer än 3 miljarder år sedan. Olika lager har lagts på varandra och kanke kan man läsa ut Mars historia genom att studera dessa lager. Tanken är att rymdsonden ska landa i den cirkel som är markerad i bilden och sedan börja klättra en bit upp för berget.

Oblique view of Mount Sharp
(Bildkälla: NASA)

Berget i kratern sträcker sig hela 5,5 kilometer upp från kraterbotten. Bilden nedan jämför Mount Sharp med några höga berg på jorden. Det är ingen liten kulle det handlar om!

'Mount Sharp' on Mars compared to three big mountains on earth
(Bildkälla: NASA)

En mindre kursändring genomfördes i början av den här veckan. Ytterligare fyra sådana kursändringar är planerade för att placera rymdsonden i exakt rätt bana runt Mars och säkerställa att landningen sker på den plats man tänkt sig. Allt har gått som planerat hittills och det finns gott hopp om ett lyckat projekt.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20120328.html

Läs också: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20120326.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar