lördag 14 april 2012

Senaste nytt från rymdsonden MESSENGER

Rymdsonden MESSENGER har nu kretsat kring planeten Merkurius i ett drygt år, eller 393 dagar för att vara exakt. På denna tid har den hunnit med hela 794 varv runt planeten! Rymdsondens utforskning av Merkurius har revolutionerat vår kunskap om denna solsystemets innersta planet. Att Merkurius yta var så "skrynklig" och med så tunt ytskikt har förvånat forskarna. Den liknar ingen av de andra planeterna i solsystemet.


(Bildkälla: NASA)

Just nu färdas rymdsonden i en mycket excentrisk omloppsbana runt Merkurius där den kommer relativt nära den norra polen medan avståndet till den södra polen är betydligt längre. Omfattande mätningar görs av planetens struktur och dessa visar en mycket omfattande järnkärna. Man beräknar att kärnan utgör hela 83% av planetens diameter.


(Bildkälla: Case Western Reserve University)

Mätningarna visar att även Merkuriusskorpan och -manteln är tätare än vad man tidigare trott. Materian mellan kärnan och manteln tycks vara lager av järn-svavel som kan vara mellan 20 och 200 kilometer tjocka. Ytskiktet är därmed mycket tunt.

Trots sin ganska skrynkliga yta är det relativt små höjdskillnader på Merkurius. Mellan högsta och lägsta punkt är det endast 9,85 kilometer att jämföra med nästan 20 kilometer på månen och 30 kilometer på Mars.

Läs mer på: http://www.universetoday.com/94571/thin-skinned-and-wrinkled-mercury-is-full-of-surprises/

Läs också: http://messenger.jhuapl.edu/index.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar