torsdag 14 juni 2012

En exoplanetpassage sker om två veckor!

Förra veckan hade vi århundradets sista Venuspassage och om bara 14 dagar kan vi, enligt SETI Institute, från jorden bevittna en exoplanetpassage, med relativt enkla teleskop. SETI Institute och NASA:s Keplerteam meddelar nämligen att Kepler 16b den 28 juni kommer att passera över solskivan på en av de två stjärnor som den kretsar kring. Det är den starkare av de två stjärnorna i dubbelstjärnesystemet som passeras. Det hela går dock inte att skåda från Sverige utan man måste bege sig till området mellan Indien och Japan.

Planeten Kepler 16b är en Saturnusstor planet som vid passagen kommer att förmörka stjärnan motsvarande 1,7%. Denna planet var den första planeten som upptäcktes kretsande kring två stjärnor. Associationer gjordes till planeten Tatooine i filmen Star Wars. Kepler 16b kretsar kring en orange dvärgstjärna samt en mindre röd dvärgstjärna.


(Bildkälla: Wikipedia)

Jag antar att det nog inte är så lätt att se planeten med ett enkelt teleskop utan att det krävs lite kraftfullare pjäser för att se planeten. Det bör komma lite bilder från denna passage så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar