torsdag 14 juni 2012

Senaste nytt från exoplanetutforskningen

Vid den stora amerikanska astronomikonferensen som under veckan pågått i Anchorage, Alaska, har en del nyheter presenterats vad gäller exoplanetutforskningen. Här kommer en kort sammanfattning.

  • Keplerteleskopet har till dags dato upptäckt 72 exoplaneter. Totalt har man med hjälp av rymdteleskop och jordbaserade teleskop upptäckt 779 planeter.
  • Keplerteleskopet ska ha upptäckt den fjärde exoplaneten, Kepler 38b, som kretsar kring ett dubbelstjärnesystem. Planeten är av Neptunusstorlek och har en omloppstid på 105 dagar. På NASA:s Keplersida har inte planeten kommit upp i sammanställningen ännu, så rapporten är kanske bara preliminär (?)
  • Igår presenterades nya forskningsrön avseende hur mindre planeter bildas. Tidigare har man trott att mindre planeter (stenplaneter) bildas kring stjärnor som består av lite tyngre grundämnen ("metaller"). Nu visar studier som gjorts av både jordbaserade teleskop och Keplerteleskopet att sådana planeter kan bildas kring alla typer av stjärnor. Lite större planeter, av Jupiterstorlek, tycks dock främst bildas kring stjärnor med högre andel av tunga grundämnen såsom järn och syre. Innebörden av att små planeter kan bildas lite varstans är också att de i så fall kan ha bildats relativt tidigt i universums historia då förekomsten av tyngre grundämnen var låg. Läs NASA:s artikel om detta här.
  • Keplerteamet tror att exoplanetkandidaten KOI-2124.01 kan vara jordliknande. Den tycks kretsa inom den beboeliga zonen kring en relativt sval stjärna. Den är dock ännu inte bekräftad som exoplanet. 
  • Man kan tydligen hitta exoplaneter även med mycket små teleskop. SpaceDaily rapporterar idag om ett par fynd som gjorts med ett litet teleskop. En rapport över fynden gavs på konferensen. Den ena av de upptäckta planeterna, KELT-1b, är en mycket massiv planet och liknar mest en död stjärna. Den kretsar mycket nära sin stjärna och har en omloppstid på bara ett dygn. Det är med andra ord en sýnnerligen het himlakropp. Den verkar dessutom ha "knuffats" undan av en annan stjärna som nu är en del av stjärnsystemet. Den andra exoplaneten KELT-2Ab är en Jupiterliknande planet. KELT är en lite lustig förkortning för "Kilodegree Extremely Little Telescope"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar