onsdag 12 december 2012

12-12-12

Det har väl inte undgått någon att det idag är 12-12-12. Har det då hänt något märkvärdigt detta magiska datum? Ja, säkert en massa. Lustigt nog så är det både meteorsvärmar (geminiderna) och asteroider som är i antågande. Passa på att kolla in meteorerna om himlen är klar. Robert Cumming på Populär Astronomi har lite meteorspanartips på websidan.

Idag passerar den stora asteroiden 4179 Toutatis vår jord på ett avstånd av "bara" 6,9 miljoner kilometer. Denna kilometerstora stenbumling missar oss alltså med ganska god marginal. Enligt mobilappen Asteroid Alert så det ytterligare ett par mindre stenklumpar som far förbi jorden idag. Dom är några tiotal meter i diameter. Finns det då anledning att oroa sig över dessa asteroider? Nej. Faktum är att det nästan varje dag passerar någon asteroid relativt nära jorden (med rymdmått mätt alltså). Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli. Jorden kommer inte att gå under idag heller.

Tidningarna har haft en hel del skriverier idag om 12-12-12 och uppmanat folk att rapportera vad man gjorde just klockan 12.12 denna dag. Jag kan rapportera att jag åt ett par pepparkakor efter en god lunch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar