måndag 3 december 2012

Curiositys fynd intressanta, men kanske inte sensationella

Det har varit en enorm hype inför dagens presskonferens om Curiositys "skakande" upptäckt på Mars. Jag har skrivit om spekulationerna i flera inlägg under den senaste veckan. Har Curiosity funnit spår av liv eller någon form av organisk materia? Svaret på den frågan är nej. Däremot har man upptäckt att de prover man tagit har en komplex kemisk sammansättning.

Detaljbild av sanden Curiosity grävt i (Bildkälla: NASA)

Bilden nedan visar variationen i form och färg m.m på de små stenbitarna i gruset. Även om Mars kallas för den röda planeten så är inte nödvändigtvis all ytmateria röd, utan kan vara, vit,grå, brun etc.

(Bildkälla: NASA)

Curiositys analyser av Marssanden visar på förekomsten av kolväten. Varifrån de kommer vet man inte. Det kan härstamma från Mars, från meteoriter eller från jorden.

När den vetenskaplige ledaren för projektet John Grotzinger uttryckte att "det här är något för historieböckerna" menade han inte Curiositys fynd utan det faktum att så avancerade instrument som Curiosity bär med sig faktiskt fungerar fullt ut på Mars. Det andra "spektakulära" som nämns på presskonferensen är att man lyckats landa på en forntida flodbädd. Intressant i och för sig, men det var väl kanske inte riktigt vad vi trodde skulle komma ut av presskonferensen.

Läs också om Curiositynyheter på Populär Astronomis websida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar