fredag 7 december 2012

Ett amerikanskt företag planerar genomföra en månfärd

De kommersiella intressena gör sig alltmer gällande vad gäller bemannade rymdfärder. Nu har ett amerikanskt företag, The Golden Spike Company, meddelat att man planerar för att genomföra en bemannad rymdfärd till månen redan före år 2020! Detta sker på pricken 40 år efter den senaste bemannade rymdfärden till månen med Apollo 17. Bakom företaget står ett par f.d ledande NASA-chefer med backning av några av den amerikanska kongressens ledande politiker.

Namnet Golden Spike härstammar från 1800-talets järnvägsprojekt i USA. Nu vill man slå en ny gyllene spik vad gäller byggande av rymdfart. Målsättningen är att kunna erbjuda transporter av astronauter till månen för en bråkdel av vad det normalt (i NASA-regi alltså) skulle kosta. Det hela ska i huvudsak bygga på befintlig teknologi, men månlandare, rymddräkter m.m ska nyutvecklas. I ett första steg ska man kretsa kring månen för att i kommande steg även genomföra månlandningar.

Video från bolaget (Källa: Youtube)

Uppgifter gör gällande att en tur- och returbiljett till månen med Golden Spike Company går loss på blygsamma 1,4 miljoner dollar (Jag antar att det då inte handlar om någon landning utan "bara" en rundtur runt månen). Låter lite för billigt för att vara sant.

Det finns många företag som har rymdambitioner, men så här långt har endast ett fåtal av dem tillräckligt med "luft under vingarna" för att det ska bli något konkret av det hela. SpaceX är väl bästa exemplet på ett företag som lyckats och nu är i full gång med transporter till den internationella rymdstationen. Man säljer också sina rakettjänster till den amerikanska militären och till diverse kommersiella satellitbolag. Återstår att se om det blir något av "guldspiksbolagets" planer.

Läs mer om planerna i SpaceDaily och UniverseToday.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar