fredag 7 december 2012

Kinesisk rymdsond passerar tätt förbi en asteroid nästa vecka!

Den kinesiska rymdsonden Chang'e 2 kommer att passera asteroiden 4179 Toutatis på mycket nära håll redan på luciadagen nästa vecka. Detta enligt uppgifter i "bloggosfären" (se bl a Planetary Society Blog). Den kinesiska rymdmyndigheten har inte lämnat särskilt mycket information ännu om det hela.

4179 Toutatis är en s.k nära-jorden-asteroid. Den 12 december i år kommer den så nära som 7 miljoner kilometer från jorden. Asteroiden är ganska stor (4,5x2,4x1,9 kilometer) med en omloppstid runt solen på ca fyra år. Toutatis räknas som potentiellt farlig, men sannolikheten att den ska krocka med jorden är liten. Som närmast kan den enligt beräkningar passera mindre än 1 miljon kilometer från oss, men avståndet är som sagt lite större den här gången. Det är ju tur att den passerar jorden den 12 december och inte den 21 december med tanke på den domedagsfruktan kopplad till denna dag som tycks härja lite varstans! Chang'e 2 passerar asteroiden på ett avstånd av endast några hundra kilometer och förhoppningen är att den ska kunna ta några bra bilder på detta objekt.


Illustration av asteroiden (Bildkälla: Wikipedia)

Kina har under året genomfört ett flertal avancerade manövrer i rymden och helt klart markerat sin kapacitet som rymdnation. Den bemannade rymdfärden med sonden Shenzhou 9 till Kinas egen rymdstation Tiangong-1 i somras var ett bevis på detta. Rymdsonden Chang'e 2:s färd i rymden sedan den sköts upp i oktober 2010 är i ännu högre grad ett bevis på att man kan genomföra även mycket avancerade rymdsondsprojekt.

Chang'e 2 hade ursprungligen ett uppdrag att utforska månen, vilket den också genomförde galant under perioden oktober 2010 - juni 2011. Rymdsonden skickades därefter till jorden-månens Lagrangepunkt 2 dit den nådde i slutet av augusti 2011. Det var första gången som en rymdsond sänts till denna punkt efter att ha kretsat runt månen. I april 2012 fick sonden ett utökat uppdrag: att utforska asteroiden 4179 Toutatis lite närmare, dit den som sagt når nästa torsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar