Illustration av Curiosity (Bildkälla: NASA)
Även Merkurius har varit på tapeten i veckan. I en direktsänd presskonferens i torsdags meddelade NASA att rymdsonden Messenger upptäckt vattenis i djupa kratrar vid nordpolen. Nyheten hade redan läckt ut ett par dagar innan (Jag skrev en artikel om detta i tisdags, se HÄR). Isen finns i kratrar som är i ständig skugga.
(Bildkälla: NASA)
Forskarna tror att vatten förts till Merkurius med kometer som kraschat på planetytan. En del av dessa kometer har prickat de djupa kratrar som finns vid nordpolen.
(Bildkälla: NASA)
Vatten har samlats i kratrarna och till största delen förångats, men i de skuggade, kalla delarna har mindre mängder vatten frusit till is och isen har bevarats under lång tid.
(Bildkälla: NASA)
En tredje planet som varit i fokus under veckan är Saturnus. Häromdagen publicerades ju en häftig bild, tagen av rymdsonden Cassini, som visar virvelstormen på Saturnus (scrolla lite längre ner på förstasidan här i bloggen för att se den). Virveln är "bara" en del av det som kallas för "Saturn vortex", en gigantisk sexkantig formation (hexagon) vid planetens nordpol. Här nedan ses hexagonen med stormvirveln mitt i bilden.
(Bildkälla: NASA)
Förutom Mars, Merkurius och Saturnus har också Jupiters betydelse för liv här på jorden åter belysts i en forskningsrapport (läs HÄR). Så visst har vi coola planeter i vårt solsystem!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar