lördag 1 december 2012

Liv har upptäckts under ett 20 meter tjockt istäcke

UniverseToday rapporterar att forskare upptäckt liv i form av bakterier i en sjö i Antarktis. Sjön är täckt av ett 20 meter tjockt istäcke! Vattnet under istäcket är sex gånger saltare än havsvatten. Förhållandena i den isiga sjön har varit ungefär konstanta under minst 3.000 år. Det intressanta med fyndet är att enkla livsformer som bakterier kan leva i de mest ogästvänliga miljöer man kan tänka sig. Bakterierna tycks trots de kärva förhållandena i den antarktiska sjön trivas alldeles utmärkt. Liv kräver någon form av energikälla. Forskarna tror att den kemiska reaktionen som uppstår i kontakten mellan bergrunden och det salta vattnet kan skapa tillräckligt med energi för att liv ska upprätthållas.

Fyndet ger en del tankar om förutsättningar för liv på andra håll i vårt solsystem och i andra planetsystem. I vårt solsystem finns flera synnerligen isiga himlakroppar. En sådan är Jupitermånen Europa. Under det tjocka istäcket finns en mycket stor ocean. Finns det månne bakterier där också?


Jupitermånen Europa (Bildkälla: NASA)

En annan himlakropp i vårt solsystem som delvis tycks ha likartade förhållanden som Europa är Saturnusmånen Enceladus. Kanske finns förutsättningar för liv även här?


Saturnusmånen Enceladus (Bildkälla: NASA)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar