söndag 2 december 2012

NASA har problem: Vad göra med två superteleskop?

NASA fick förra sommaren en minst sagt generös donation från National Reconnaissance Office (NRO), en amerikansk federal myndighet som hör till försvarsdepartementet. NRO överlämnade två optiska teleskop som var tänkta att ingå i amerikanska spionsatelliter, men som aldrig kommit till användning. De ligger tydligen i ett förråd i USA och samlar damm. De två teleskopen är i ungefär samma klass som Hubbleteleskopet, med spegeldiameter på 2,4 meter! Nu söker NASA idéer på vad teleskopen ska användas till. AstronomyNow har en artikel om detta på sin websida.

NASA kan tänka sig använda ett av teleskopen i rymdsondsprojektet WFIRST, med uppdrag att utforska den mörka energins hemligheter, galaxers utveckling och andra "stora" frågor. WFIRST ska också söka efter exoplaneter. Projektet ligger dock mer än 10 år fram i tiden. Konstigt nog blir kostnaderna för ett sådant projekt väldigt höga trots att man inte behöver konstruera något nytt teleskop. Därför söker man nu efter ytterligare projektidéer som innebär mer kostnadseffektiva rymdsondsprojekt.

Det är väldigt långa ledtider i rymdsondsprojekt. Ofta tar det 10-15 år från projektidé till förverkligande, dvs att sonden faktiskt är uppe i rymden och observerar. Det kan mycket väl bli så att de två teleskopen aldrig kommer upp. Att tänka om och ändra i projektplaner är inte lätt. De två teleskopen är visserligen en fin gåva, men stökar till planeringen för NASA. Det är synd för teleskopen kunde utan tvekan använts till utforskning av t.ex exoplaneter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar