Fomalhaut b börjar bli en riktigt legendarisk exoplanet. Dess existens har diskuterats en hel del under framförallt 2012 (läs bl a min artikel
HÄR), men det mesta talar nu för att den faktiskt existerar. Hubbleteleskopet har studerat Fomalhaut och det mycket stora asteroidbälte som omger stjärnan. Man tror nu att exoplaneten Fomalhaut b lever lite farligt i denna asteroidtäta miljö. Planeten tycks ha en mycket udda elliptisk omloppsbana där avståndet till stjärnan varierar mellan 7,4 miljarder kilometer och 43 miljarder kilometer. Det innebär att planeten emellanåt kan tänkas plöja igenom asteroidbältet och kan då utsättas för en och annan kollision med asteroider. Forskarna är dock osäkra på om Fomalhaut b kretsar kring stjärnan i samma plan som asteroidbältet. I bilden nedan visas planetens bana genom systemet.
(Bildkälla: NASA och ESA)
Fomalhaut b har idag en omloppstid på 2.000 år runt stjärnan, men har sannolikt kretsat lite närmare i ett tidigare skede. Hur har då Fomalhaut b hamnat i denna omloppsbana. Forskarna tror att någon annan planet gravitationellt påverkat den och slungat ut den ur kurs. Det lär röra sig om en stor planet i så fall.
Hubbleteleskopet har också funnit ett tydligt gap i asteroidbältet, som indikerar förekomsten av ytterligare en planet. Planeter som kretsar kring stjärnor rensar rent i sin omloppsbana från mindre objekt och det tycks ha skett här. Det är alltså läge för teleskopen att leta upp den här planeten.
Fomalhautsystemet är intressant såtillvida att det kan ge en hint om hur det det såg ut i vårt solsystem för 4 miljarder år sedan när solsystemet var ungt. Mycket stenklumpar, kometer och andra mindre objekt kretsade kring solen innan solsystemet stabiliserades.
Forskningsrapporten presenterades på den amerikanska astronomikonferensen i Long Beach igår. Läs mer
HÄR.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar