onsdag 9 januari 2013

Stort asteroidbälte kring den ljusstarka stjärnan Vega

Ett stort asteroidbälte har upptäckts kring stjärnan Vega, en av stjärnhimlens ljusstarkaste stjärnor. Observationer gjorda med rymdteleskopen Spitzer och Herschel visar att Vega har två tydliga asteroidbälten, ungefär som asteroidbältet mellan Mars och Jupiter respektive Kuiperbältet utanför Neptunus i vårt solsystem. Forskarna tror att gapet mellan de två asteroidbältena härbärgerar ett flertal planeter. Planeters gravitationskrafter håller asteroidbälten på plats i vårt solsystem och förmodligen också kring Vega. Upptäckten rapporterades på den pågående amerikanska astronomikonferensen i Long Beach, Kalifornien.


Illustration av ett asteroidbälte (Bidkälla: NASA)

Det är intressant att jämföra Vegas asteroidbälten med jordens. I bilden nedan kan man se att de liknar varandra om man skalar upp solsystemet lite. Som synes är Vegas asteroidbälten oerhört mycket större än jordens när de jämförs i samma skala (Klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: NASA)

Upptäckten liknar det asteroidbälte som observerats kring stjärnan Fomalhaut. Både Vega och Fomalhaut är större än solen (ca dubbelt så stora) och relativt unga, bara 400-600 miljoner år gamla. Det faktum att de är unga förklarar till viss del varför asteroidbältena är så stora. Sannolikt kommer en hel del av stenklumparna att med tiden kastas ur systemet eller hamna i banor som gör att de kolliderar med eventuella planeter. Stjärnorna är ju också betydligt större än solen, så helt naturligt fanns det mer materia att bygga asteroider med när stjärnorna bildades från stora gas- och stoftmoln. Var är då planeterna kring Vega? Med dagens teleskop har de ännu inte upptäckts, men om några år med ett flertal mer avancerade teleskop både på jorden och i rymden så ska man väl kunna hitta dem. 

Vega är bara 25 ljusår bort, så nästa gång du tittar upp mot stjärnhimlen, leta då upp Vega i Lyrans stjärnbild och föreställ dig att det kanske finns ett stort planetsystem där som liknar vårt solsystem. Det lär dock inte finnas någon planet med liv kring Vega. Tiden som eventuella planeter har på sig för att utveckla liv är alltför kort. I och med att Vega är dubbelt så massiv som solen är också dess livslängd betydligt kortare. Eventuellt liv hinner sannolikt inte utvecklas innan stjärnan dör.

Läs mer om upptäckten på NASA:s websida HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar