torsdag 4 april 2013

Grand Canyon är magnifikt men ändå inget mot Valles Marineris på Mars

Jag har varit på rundresa i USA i två veckor och bland annat besökt Grand Canyon. Det är fantastiskt att stå där vid kanten till denna enorma kanjon som Coloradofloden karvat ut under årmiljonernas lopp. Grand Canyon är ca 450 kilometer lång och mer än 20 kilometer bred som mest. Den är mer än 1.600 meter djup och det är inte utan att man får svindel när man tittar ner i avgrunden.


(Bild: Kari Aartojärvi)

Vid solnedgången blir det nästan magiskt att skåda hur klipporna sakta ändrar färg. Långt där nere i dalen kan Coloradofloden skymtas. När man ser den idag är det svårt att förstå hur denna till synes "fjuttiga" lilla flod kan ha åstadkommit detta enorma ärr i landskapet.


(Bild: Kari Aartojärvi)

I all sin storhet är dock inte Grand Canyon solsystemets största kanjon. Den finns på Mars och heter Valles Marineris. I jämförelse med denna Marskanjon är faktiskt Grand Canyon nästan ingenting! Valles Marineris är ett system av kanjoner som sträcker sig hela 4.000 kilometer över Mars. Den är upp till 200 kilometer bred och hela 7 kilometer djup på det djupaste stället! Undrar just hur det skulle vara att stå vid kanten till denna gigantiska kanjon?! Kanske är det så att den helt enkelt är för stor för att ge det där magiska intrycket som Grand Canyon ger? Lagom är bäst brukar man ju säga, så Valles Marineris må vara solsystemets största kanjon, men Grand Canyon kanske är den vackraste. Vi får väl se om någon framtida astronaut kommer att få skåda över Valles Marineris avgrund på Mars.


(Bildkälla: NASA)

Som synes på bilden nedan sträcker sig Valles Marineris över nästan hela planetskivan.

(Bildkälla: NASA)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar