måndag 8 april 2013

Rymdteleskopet TESS ska söka efter exoplaneter

NASA meddelade häromdagen att man satsar på ett nytt rymdteleskop för att söka efter exoplaneter. Teleskopet, som heter TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ska sändas upp 2017 med uppdrag att  upptäcka så många exoplaneter som möjligt. Liksom Kepler använder sig TESS av transitmetoden för att upptäcka planeter. TESS ska dock söka i alla riktningar på vår stjärnhimmel och framförallt leta efter planeter i vår närhet. Här skiljer den sig från Kepler som fokuserar på att leta efter planeter i en ganska liten sektor på himlen. En av målsättningarna med TESS är att upptäcka jordliknande planeter i stjärnors beboeliga zoner.

TESS-projektet kommer att ledas av MIT (Massachusetts Institute of Technology). Forskarna hoppas hitta tusentals nya planeter kring ljusstarka stjärnor i vår närhet. En tanke är också att TESS ska hitta objekt som kan vara värdefulla för det kommande James Webb-teleskopet att titta lite närmare på. Detta teleskop är betydligt kraftfullare än TESS och kan mer i detalj studera eventuella planeter och planetkandidater som TESS upptäcker.

Det tycks bli ett intensivt sökande efter exoplaneter under de närmast åren. Det kan behövas. Det går fortfarande ganska trögt vad gäller nya exoplanetfynd.


Illustration av TESS (Bildkälla: MIT)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar