tisdag 30 april 2013

Saturnus härjas av solsystemets värsta orkan!

Från och till drabbas t.ex USA av våldsamma orkaner. Vem minns inte orkanen Sandy som med våldsam kraft drabbade nordöstra USA för ett halvår sedan. Den åstadkom omfattande skador i bl a New York. Vid mitt besök där för en dryg månad sedan höll man fortfarande på med reparationsarbeten vid bl a  Frihetsgudinnan.

Sett till orkanens maximala diameter var Sandy den största som någonsin uppmätts över Atlanten. Dess diameter uppgick till 1.800 kilometer. I jämförelse med den orkan som under en längre tid härjat på Saturnus är Sandy dock som en mild västanfläkt. Denna orkan, som snurrar runt kring Saturnus nordpol har ett orkanöga som är 2.000 kilometer i diameter! Det är 20 gånger större än för en genomsnittlig jordisk orkan! Trots storleken snurrar den väldigt fort, fyra gånger snabbare än en jordisk orkan. Vindhastigheten i orkanens ytterområden uppgår till 150 meter per sekund! Det blåser rejält med andra ord! Bortsett från storleksskillnaden så liknar Saturnusorkanen i mångt och mycket de orkaner vi ser på jorden. Det som förbryllar forskarna är varför denna orkan under en längre tid "låsts" vid planetens nordpol. Vad var det som satte igång virvelvindarna?

Bilden nedan, som rymdsonden Cassini tagit, visar orkanen mer i detalj (i s.k "false color" för att bättre visa upp strukturen).


(Bildkälla: NASA)


NASA har också tagit fram en videofilm som visar orkanens rörelser. Visst ser det ut som en orkan här på jorden?! Notera hur stor den är!


(Källa: NASA)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar