fredag 7 juni 2013

Stjärnor förtär inte gärna sina planeter

Allteftersom antalet upptäckta exoplaneter ökar förundras man över alla de extrema planeter som tycks finnas. Ett stort antal stora planeter kretsar t.ex väldigt nära sina respektive stjärnor. Dessa s.k "heta Jupiters" kan göra ett varv runt stjärnan på några enstaka dagar. Man kan ju tycka att de inte kan överleva så värst länge i den omloppsbanan utan borde inom en relativt kort tidsperiod slukas av stjärnan. Så verkar dock inte vara fallet. Forskare som studerat data från Keplerteleskopets observationer anser att dessa heta planeter kan stabiliseras i denna omloppsbana och förbli där i miljarder år. Trots att de ursprungligen bildats längre från stjärnan och sedan successivt närmat sig denna tycks de alltså kunna stanna upp och fortleva i en nära omloppsbana kring stjärnan.


(Bildkälla: NASA)


Stora gasplaneter kan inte bildas nära en stjärna utan bildas i ett betydligt svalare område långt från stjärnan. Om en sådan planet börjar migrera inåt i ett planetsystem kan den i processen sparka ut eventuella jordlika planeter ut i rymden. Varför dessa stora gasplaneter börjar förflytta sig närmare stjärnan är fortfarande oklart. Det finns ett flertal teorier kring varför gasplaneterna tycks stanna upp innan de slutligen förtärs av stjärnan, vilket sannolikt trots allt är deras öde. Enligt en teori är det stjärnans magnetfält som håller planeten på avstånd. En annan teori är att planeten når den inre delen av det gas- och stoftmoln som bildar planeter och därför stannar upp. En tredje teori, och den som forskarna anser mest riktig, är att planeten stabiliseras när dess omloppsbana blivit cirkulär med hjälp av stjärnans gravitationskraft.

Vi får vara tacksamma att våra gasplaneter Jupiter och Saturnus inte gjort denna förflyttning inåt i solsystemet. Då hade det för länge sedan varit kört för allt vad liv heter på vår jord.

2 kommentarer:

  1. Kanske Jupiter och Saturnus börjar göra denna resa inåt när solen blir större i omfång?

    SvaraRadera
  2. Ja det kan tänkas, men det tar lyckligtvis några miljarder år innan det händer. :-)

    SvaraRadera