söndag 25 augusti 2013

Planeterna som nästan nuddar stjärnor

Förra veckan skrev jag om planeten som kretsar ett varv runt stjärnan på bara 8 och en halv timme (läs HÄR). Det rör sig om en mycket het planet som formligen kokar, eller nästan brinner. Det kan finnas ännu mer extrema planeter. Forskare har upptäckt planetkandidater som nästan nuddar vid stjärnan, med omloppstider på bara 3,5 timmar. Fynden har ännu inte bekräftats vara planeter, men kan mycket väl vara det. NASA rapporterar att ett forskarteam vid Carnegie Institution i Washington har specialstuderat dessa udda planeter.


Illustration av en het exoplanet (Bildkälla: NASA)


Det som förbryllar forskarna är hur dessa planeter kan kretsa så nära stjärnan. Har de verkligen bildats där ur den gas- och stoftskiva som omger stjärnan under dess bildande, eller har de successivt förflyttat sig allt närmare stjärnan. Dessa planeter kan ursprungligen ha varit gasjättar, typ Jupiter, vars gas blåst bort av närheten till stjärnan. Det som återstår är en hård planetkärna som nästan glöder av värmen.

Ju mer exoplanetfynd som presenteras, ju mer fascinerande är det att skåda den stora mångfalden vad gäller planetsystemens form och sammansättning. Vårt eget solsystem verkar inte på något sätt vara typisk för hur planetsystem bildas och utvecklas. Det bör dock påpekas att vår kunskap om planetsystem fortfarande är ganska begränsad. Det kommer nya forskningsrön nästan varje vecka. Vi får väl se om någon form av allmängiltig teori för planetsystem så småningom kan formuleras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar