torsdag 3 oktober 2013

Mars har solsystemets häftigaste vulkaner!

Jorden har som bekant ett antal stora vulkanberg. Det finns också några s.k supervulkaner på vår jord. En av dem ligger och pyr under ytan i Yellowstone National Park. Den hade senast ett utbrott för ca 640.000 år sedan och snart kan det vara dags igen. Eller så tar det ytterligare några hundra tusen år innan det smäller. Inget vet när det smäller, men när det väl händer kan det få enorma konsekvenser för livet på jorden. Vi är dock inte ensamma om att ha supervulkaner. Faktum är att planeten Mars slår oss med hästlängder. På Mars finns solsystemets häftigaste vulkantopp, Olympus Mon, som är tre gånger så hög som Mount Everest! Sky & Telescope skriver på sin websida om en forskningsstudie beträffande Mars vulkaner. Studie publiceras i tidskriften Nature idag. Enligt studien kan en del kratrar i själva verket vara rester av enorma supervulkaner. Någon gång i Mars historia kan dessa vulkaner ha haft utbrott som kastat upp 1.000 kubikkilometer med aska och lava som lagts sig över en stor yta.


Är det en meteorkrater eller resterna av en supervulkan mitt i bilden? (Bildkälla: NASA)


Supervulkaner skapar kraterliknande håligheter på en planets yta. De är dock betydligt ojämnare än meteorkratrar. Kraftiga vulkanutbrott kan ta död på olika typer av organismer. Vulkanutbrotten kan också ha skapat förutsättningar för liv. Genom utbrotten kan Mars ha fått en atmosfär och också fått flytande vatten. Videon nedan beskriver hur det hela kan ha gått till.
Mars slår utan tvekan jorden vad gäller geologi. Förutom bergstoppar och vulkaner har planeten också en sprickdal som får Grand Canyon att framstå som ett litet dike. Om det skrev jag en artikel i april i år (läs HÄR).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar