tisdag 22 april 2014

Hur långt är det till solsystemets planeter?

Solsystemet har som bekant åtta planeter, men hur långt är det egentligen till de olika planeterna? Ja, det är ju lite astronomisk allmänbildning kan man tycka, men egentligen är frågan betydligt mer klurig än vad det kan verka vid första anblicken. Det här med avståndet till de olika planeterna är nämligen ganska komplicerat. Avståndet varierar rejält från tid till annan beroende på var jorden och övriga planeter befinner sig i sin omloppsbana kring solen. Ibland är jorden och någon eller några av de andra planeterna på samma sida solen och då är avståndet förstås kortare. Ibland är jorden på andra sidan solen i förhållande till andra planeter och då är avståndet betydligt längre. Eftersom jorden kretsar på ett avstånd av ca 150 miljoner kilometer från solen (i genomsnitt) så innebär det att avståndet till andra planeter kan variera med uppemot 300 miljoner kilometer. Komplikationen med avståndsberäkning stannar dock inte där. Planeterna har inte helt cirkelrunda omloppsbanor vilket gör att deras avstånd från solen (och jorden) kan variera mer eller mindre.

De fyra bilderna nedan illustrerar vårt solsystem och planeternas + några dvärgplaneters omloppsbanor. Läs bilden genom att börja i övre vänstra hörnet och sedan ta bilderna medurs för att "zooma ut" i solsystemet.


Vårt solsystem (Bildkälla: Wikipedia)

Websidan UniverseToday har en intressant artikel om just avstånd mellan planeter och planeters omloppsbanor. Flera av planeterna varierar rejält i avstånd från solen, vilket gör att de emellanåt kan komma lite närmare oss på jorden. Även jordens avstånd från solen varierar en del. Dock inte så mycket att det har någon större betydelse för klimatet och livet här på jorden. Kolla in UniverseToday och lär dig lite mer om våra planeter (+dvärgplaneten Pluto).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar