tisdag 22 april 2014

NASA:s plan för att sända den första människan till Mars år 2030

NASA har publicerat sin plan för att så småningom landsätta människor på Mars. Det handlar om att successivt utveckla kapaciteten så att en Marslandning kan utföras och en återfärd till jorden genomföras på ett säkert sätt. Målsättningen är att en bemannad Marsfärd kan ske kring år 2030. Dessförinnan ska en bemannad rymdfärd genomföras till en lämplig asteroid kring år 2025 enligt planerna. Asteroidfärden syftar till att just förbereda för Marsfärden, men är förstås också av vetenskapligt intresse i övrigt. Bilden nedan visar de olika stegen i NASA:s plan.


(Bildkälla: NASA)

En stor del av förberedelsearbetet inför en Marsfärd sker genom de erfarenheter som astronauter får vid vistelse på den Internationella Rymdstationen (ISS). En bemannad Marsfärd beräknas ta uppemot 2-3 år. Innan en sådan färd kan genomföras behövs ökade kunskaper om hur människokroppen reagerar på så långa rymdvistelser. Det är här som ISS kan bidra med just sådan kunskap. Vi kommer sannolikt framöver att få följa enskilda astronauter under längre tidsperioder på ISS. Besök på rymdstationen syftar också till att testa rymdteknologi i olika former.

Nästa steg blir att fånga in en liten asteroid och sätta den i omloppsbana kring månen. Väl där så kan asteroiden besökas av bemannade rymdfärder, vilket ytterligare utvecklar kapaciteten för avancerade rymdfärder. Asteroidprojektet är fascinerande. Under 2020-talet är det tänkt att astronauter ska utforska asteroiden och föra med sig asteroidmateria till jorden för vidare analys. NASA:s nyutvecklade Orionfarkoster med det s.k Space Launch System kommer att förbättra förutsättningarna för den här typen av rymdfärder.

De rymdsonder och Marsfordon som just nu utforskar Mars gör löpande nya upptäckter och bidrar på så sätt till att öka kunskapen om förhållandena på Mars. Den otålige kan ju undra varför det måste ta mer än 15 år innan vi kommer att få se människor på Mars, men det är sannolikt förnuftigt att skynda långsamt. Det finns mycket stora risker i en bemannad Marsfärd. Dessa måste kunna bemästras på ett ansvarsfullt sätt, vilket kanske inte alla Marsentusiaster vill inse. Det finns ju en del projektidéer där man föreslår bemannade Marsfärder redan på 2020-talet, se bl a ett av mina tidigare inlägg här i bloggen. Man kan ju fråga sig hur realistiska dessa ideér är?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar