måndag 17 oktober 2011

Lite till om 2012 års Venuspassage

Populär Astronomis redaktör Robert Cumming skriver idag på tidskriftens websida om Venuspassagen 2012. Det är ju inte så ofta dessa passager inträffar så det gäller att passa på den 6 juni 2012. Nästa gång det händer är år 2117! Kolla också in den länk som Robert hänvisar till i artikeln - Transitovenus.

Jag funderade på hur det egentligen är med Merkuriuspassager och slog då upp detta i Wikipedia. De tycks ske betydligt oftare, men torde vara svåra att se med tanke på att Merkurius är både mindre och närmare solen än Venus. Det blir bara en liten svart prick på solskivan. Några andra planetpassager framför solskivan förekommer förstås inte då det inte finns några andra planeter mellan oss och solen än just Merkurius och Venus. Däremot kan planeter passera framför varandra, men det krävs teleskop för att studera dessa händelser.

Det finns en intressant artikel om Venuspassager på nätet, skriven av Gunnar Carlin, SAAF, se här. I artikeln förklaras varför Venuspassagerna kommer i par med åtta års mellanrum.

Läs mer här: http://www.popast.nu/2011/10/komet-elenin-kom-av-sig-forbered-dig-istallet-for-venuspassagen-2012.html

Läs också: http://www.saaf.se/IMAGES/PLANETER/gc_venustel104.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar