söndag 20 november 2011

Mars igen - NASA:s rymdsond Mars Science Laboratory (MSL) är redo!

Nu är det bara en knapp vecka tills det är dags för en uppskjutning av en rymdsond igen. Den här gången är det NASA:s Mars Science Laboratory (MSL) som ska sändas till Mars. MSL består av ett sofistikerat Marsfordon, Curiosity, som i än mer detalj än tidigare Marsfordon ska utforska denna planets yta. Uppskjutningen var ursprungligen planerad till den 25 november men har fördröjts med (minst) en dag på grund av batteriproblem. Så det blir uppskjutning tidigast den 26 november och, om vädret är dåligt eller det blir någon form av tekniska problem, senast den 18 december. Om allt går som det ska sker Marslandningen den 6 augusti 2012. MSL kommer att landa i den s.k Gale-kratern lite söder om Marsekvatorn. Vid landningen befinner sig Mars en ganska bra bit från jorden, ca 154 miljoner kilometer bort. Uppdragets längd motsvarar ett Marsår (98 veckor).

MSL ska undersöka om det finns eller har funnits förutsättningar för liv i Galekratern. Förutom studier av Marsatmosfären kommer Curiosity att ta upp lite prover från Mars yta för att undersöka dess sammansättning. Även förekomsten av olika typer av strålning kommer att undersökas.

I det "Press Kit" som NASA publicerat står allt som är värt att veta om MSL. Några tekniska fakta kan sammanfattas enligt följande:

  • MSL skjuts upp med hjälp av en Atlas V-raket, som är hela 58 meter hög.
  • Färden till Mars tar ca 36 veckor.
  • Hela rymdsonden väger 3893 kilo, varav enbart Curiosity 899 kilo.
  • Curiosity är 3 meter lång, 2,8 meter bred och 2,1 meter hög.
  • Curiosity drivs med hjälp av en radioaktiv källa.
  • Det finns totalt 10 instrument för olika typer av observationer.
  • Temperaturen i Galekratern, där Curiosity ska köra omkring, varierar mellan 0 och -90 grader Celsius.

Artist concept features NASA's Mars Science Laboratory Curiosity rover
Marsfordonet Curiosity (Bildkälla: NASA)

Låt oss hoppas att allt går som det ska med den här Marsexpeditionen. Det är nämligen en mycket dyr historia det handlar om. Projektet är kostnadsberäknat till ca 2,5 miljarder dollar. Låt oss också hoppas att Ryssland får ordning på sin rymdsond, Phobos Grunt, inklusive kinesiska minisonden Yinghuo-1. Det hade varit spännande med amerikansk, rysk och kinesisk närvaro samtidigt kring planeten Mars.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

Läs också: http://www.jpl.nasa.gov/news/press_kits/MSLLaunch.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar