söndag 20 november 2011

Om inte Mars så kan ju månen eller någon asteroid kanske duga?!

Ryska rymdmyndigheten Roscosmos lär diskutera möjligheten att ge rymdsonden PHOBOS GRUNT ett nytt uppdrag om man får kontakt med den och det skulle vara för sent att sända den mot Mars. Varför inte skicka den mot månen eller kanske någon intressant asteroid?! Det kan man kalla flexibilitet! Undrar just vad Kina tänker om dessa planer, med tanke på att deras minisond Yinghuo-1 hänger på Phobos Grunt. Vad ska man använda den till? Det blir något att klura på!

Phobos Grunt är inte gjord för att landa på månen. Månens gravitation är helt enkelt för stark. Däremot finns det en hel del tänkbara asteroider som den teoretiskt skulle kunna landa på. Det hela låter onekligen som önsketänkande, men är kanske ändå inte helt omöjligt. Först gäller dock att få styr på den skenande rymdsonden innan den återinträder i jordatmosfären och förstörs om mindre än två månader.



Olika tänkbara banor för Phobos Grunt (Bildkälla: Roscosmos)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/91127/consolation-prize-for-phobos-grunt-experts-consider-possibilities-for-sending-spacecraft-to-moon-or-asteroid/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar