söndag 20 november 2011

NASA får en "hyfsad" budget även 2012 - 17,8 miljarder dollar

NASA:s budget har nu röstats igenom både i senaten och i representanthuset. President Obama har undertecknat budgetbeslutet som innebär att NASA får 17,8 miljarder dollar, 648 miljoner mindre än ifjol och 924 miljoner mindre än vad presidentens administration äskade. Det är dock 1 miljard mer än vad representanthusets underkommitté med ansvar för bl a NASA-budgeten föreslog tidigare i år. Dessutom är James Webb-teleskopet tillsvidare räddat och merparten av de viktigaste rymdprogrammen kvar på agendan. På det hela taget får man alltså trots allt vara ganska nöjd.

Det viktigaste, förutom James Webb-teleskopet (JWST), är att programmet "Space Exploration" fick en i stort sett oförändrad budget, 3,8 miljarder dollar (-30 miljoner jämfört med 2011). Programmet "Space Operations" fick 4,2 miljarder, vilket är 1,3 miljarder mindre än föregående år, men här ingår avvecklingen av rymdfärjorna som utgör mer än 1 miljard av besparingen. "NASA Science programs" fick hela 5,2 miljarder dollar (+155 miljoner jämfört med 2011). Här anges en hög prioritet för JWST, på bekostnad av vissa andra forskningsprojekt. Om man tar hänsyn till besparingen som avser avvecklingen av rymdfärjorna så är 2012 års NASA-budget sammantaget endast marginellt reducerad jämfört med 2011 års, med hänsyn tagen till inflationen.

Vad gäller JWST har man angett ett kostnadstak på 8 miljarder dollar, vilket är 700 miljoner dollar under senaste kostnadsprognos. Detta kommer att ställa projektledningen på hårda prov att verkligen begränsa kostnaderna så att man inte överskrider taket. I budgetbeslutet ställs också krav på att JWST-projektet löpande lämnar rapporter till USA:s "ekonomistyrningsverk", GAO - Government Accountability Office, avseende projektets framsteg och kostnader. Det kan man ju tycka är rimligt för att inte skenande kostnader för JWST ska äventyra finansieringen av andra viktiga projekt.

Det extremt långa och mödosamma budgetprocessen inför 2012 är således klar, men nu börjar snart 2013 års budgetprocess. Det ska bli intressant att se om det innebär nya besparingar för NASA, om ExoMars-projektet (som jag skrivit en hel del om senaste veckorna) får full finansiering och om man tydligare pekar ut forskningsområden som olika nationella forskningskommittér under 2011 föreslagit att NASA borde satsa sina resurser på. Det tycks finnas en hel del kritik, både från politiskt håll och från forskarsamfundet, mot NASA vad gäller ekonomisk hushållning och projektprioritering. Läs här artikeln jag skrev i onsdags om det hela.

Läs mer på: http://www.spacepolitics.com/

Läs också: http://www.planetary.org/blog/article/00003269/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar