måndag 12 december 2011

Asteroiden Vesta tycks nästan vara en liten jordliknande planet

Rymdsonden DAWN:s utforskning av asteroiden Vesta har gett en mängd ny kunskap om denna asteroid. Så mycket att vissa forskare funderar på om man inte borde omklassificera den till en dvärgplanet. Den har så mycket planetliknande egenskaper att den i mångt och mycket är som en mindre kopia av solsystemets inre planeter. Vesta har genomgått mycket omfattande geologiska processer och är idag en himlakropp med höga berg och djupa dalar, mängder med kratrar, stora slätter m.m. Vesta består dessutom, liksom våra jordliknande planeter, av en tyngre kärna som är omgiven av flera lättare lager.

Under andra omständigheter hade Vesta kanske kunnat utvecklas till en planet. Forskarna tror att Jupiters utveckling gjorde att de mindre himlakropparna i asteroidbältet inte kunde utevcklas vidare till större planetliknande himlakroppar. I lite mindre skala fortsatte dock Vesta att utvecklas till den mycket märkliga himlakropp som rymdsonden Dawn nu observerar. Man tror t o m att det kan ha förekommit vulkanism på Vesta, men har ännu inte funnit några spår av det.

Vi får väl se om Internationella Astronomiska Unionen tycker att Vesta ska likställas med Pluto. I avvaktan på det kan vi njuta av alla fina bilder som rymdsonden Dawn tar. Här nedan dagens bild som visar den vackert skålformade kratern Numisia. Kratern är 20 kilometer i diameter.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Is_Vesta_the_Smallest_Terrestrial_Planet_999.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar