onsdag 7 december 2011

På många forskares önskelista: En rymdsond till Jupitermånen Europa

På American Geophysical Unions (AGU) konferens i San Fransisco i veckan har forskare presenterat förslag på en lågbudgetrymdsond till Jupitermånen Europa. Alltsedan rymdsonden Galileo studerade denna fascinerande måne 2003 så har frågan om liv på Europa diskuterats. Kan det tänkas finnas enklare livsformer under den isiga månytan? Det finns sannolikt flytande vatten under isen och det kan finnas goda förutsättningar för liv. Många forskare ser Europa som den himlakropp, förutom vår egen jord, som har störst sannolikhet att hysa liv. Större än planeten Mars alltså, dit NASA m.fl skickar horder av rymdsonder och fordon.

I flera rapporter från forskargrupper i USA, bl a Planetary Science Decadal Survey, har förslag lagts fram om ett rymdsondsprojekt med uppgiften att i detalj utforska Jupitermånen Europa. Det har hittills inte blivit något mer konkret av det hela, framförallt på grund av finansieringsproblem. Rymdsondsexpeditioner till de yttre planeterna i solsystemet tenderar att bli ganska dyra historier. På konferensen i veckan presenterades dock några förslag på lite mer kostnadseffektiva projekt

Robert Pappalardo, forskare på NASA:s Jet Propulsion Laboratory (JPL) presenterade en idé som bygger på att en rymdsond som kretsar runt Europa i kombination med en rymdsond som kretsar runt Jupiter kan genomföra de studier som är nödvändiga för att mer säkert kunna uttala sig om förhållandena på Europa. Nya studier av Galileo-data visar att vatten kan finnas närmare månens yta än vad man tidigare har trott. Detta är möjligt på grund av att Europa fortfarande kan vara geologiskt aktiv.

Som jag ser det behövs väl "bara" en ytterligare rymdsond; den mot Europa. Vi har ju redan en rymdsond på väg mot Jupiter, sonden Juno, och man får väl hoppas att den kan genomföra nödvändiga observationer av Europa.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://blogs.agu.org/geospace/2011/12/06/on-a-mission-to-get-under-europa%e2%80%99s-skin/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar