fredag 17 februari 2012

Minskade anslag till Mars-projekt bekymrar amerikanska forskare

Efter att president Obama lade fram sitt budgetförslag i måndags har diskussionens vågor gått höga i framförallt det amerikanska forskarsamfundet. UniverseToday har idag en artikel om det hela och med en bild på ett rymdfordon med texten "NOT Made in USA" skrivet över hela bilden. Det handlar förstås om det troliga amerikanska avhoppet från ExoMars-projektet - ett projekt som ingått bland "flaggskepps"-projekten hos NASA. Ledande forskare uttrycker sin oro över att USA på detta sätt överger utforskningen av vår grannplanet.  En annan forskare kallar det hela för en "vetenskaplig tragedi och en nationell pinsamhet"!

Med tanke på att planeten Mars har varit ett av huvudmålen för framtida bemannade rymdfärder, så är det onekligen lite märkligt att lägga budgetförslag som innebär kraftigt minskade anslag. Innan man kan genomföra en bemannad rymdfärd krävs förstås en hel radda obemannade rymdfärder för att klarlägga alla viktiga förutsättningar. Många forskare ser presidentens budgetförslag som ologiskt och ogenomtänkt.

Från budgetförslag till beslutad budget är vägen lång som bekant. Den amerikanska kongressens båda kammare ska bearbeta det hela och innan representanthuset och senaten gjort detta har det runnit mycket vatten under broarna. Det är ju dessutom presidentval sent i höst och alla förslag som läggs får nog ses som en del i presidentvalskampanjen. Vi kommer nog att få se en massa (tomma ?) löften om satsningar på både det ena och det andra vad gäller rymdens utforskning.

Vi får inte heller glömma att rymdsonden MSL med fordonet Curiosity faktiskt är på väg mot den "röda planeten". Så helt död är inte NASA:s Marsutforskning!

Läs mer på: http://www.universetoday.com/93512/experts-react-to-obama-slash-to-nasas-mars-and-planetary-science-exploration/#more-93512

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar