fredag 17 februari 2012

Rymdteleskopet PLANCK ger nytt ljus över universums utveckling

Den här bloggen handlar ju främst om rymdsonders utforskning av vårt solsystem och om exoplaneter. Jag har försökt undvika skriva om allt som sker i astronomins värld helt enkelt för att jag omöjligt kan hinna följa allt som händer och sker. Det är fullt upp att följa rymdsondernas utforskning och framstegen vad gäller utforskningen av exoplaneter. Ibland kan man dock inte låta bli att skriva lite om andra spännande saker. En sådan spännande "sak" är rymdteleskopet PLANCK. Detta ESA-finansierade projekt går ut på att studera den kosmiska bakgrundsstrålningen. Förhoppningsvis ger det ökade kunskaper om händelseutvecklingen efter Big Bang. På Populär Astronomis websida finns att läsa mer om den karta som teleskopet skapat av vår egen galax, Vintergatan.


(Bildkälla: ESA)

Det här med kosmisk bakgrundsstrålning är ett spännande område. Det handlar om den bakgrundsstrålning som finns överallt i universum som ett resultat av Big Bang för snart 14 miljarder år sedan. Detta fenomen upptäcktes redan på 1960-talet av de två amerikanerna Anzo Penzias och Robert Wilson.Två tidigare rymdteleskop har studerat denna strålning, COBE (Cosmic Background Explorer) och WPAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). De fann små variationer vad gäller temperaturen i den kosmiska bakgrundsstrålningen, vilket bidrar till att förklara hur galaxer, stjärnhopas m.m kunnat bildas.

Rymdteleskopet Plancks uppgift är att mäta denna variation i bakgrundsstrålningen ytterligare och försöka ge klarhet i vad som egentligen hände i universums barndom och hur den fortsatta expansionen av universum har fortgått. Intressant forskning är väl bara förnamnet, eller?!

Läs mer på: http://www.popast.nu/2012/02/plancks-nya-karta-over-vintergatan.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar