UniverseToday rapporterar att German Aerospace Center föreslår att en rymdsond, Enceladus Explorer, sänds mot Saturnusmånen Enceladus med uppgiften att söka efter liv. Enceladus med sina vattenkaskader från månens södra pol kan tänkas ha goda förutsättningar för att hysa någon form av liv. Rymdsonden CASSINI har studerat Enceladus relativt mycket och nu i mars sker förbiflygning på nära håll. Sannolikt kommer det dock inte att ge så mycket nya fakta om denna spännande måne.
Tanken med Enceladus Explorer är att landa i närheten av dessa fontäner på Enceladus och med hjälp av en borr studera förhållandena en bit under ytan, kanske 100-200 meter ner. Förhoppningen är att man då hittar en vattenreservoar som man kan ta upp prover ifrån för att se om det finns några tecken på liv.
När en uppskjutning av sonden skulle kunna tänkas ske och hur det hela ska finansieras är oklart. Även om idén är intressant så är det ett problem i sammanhanget att liknande idéer poppar upp var och varannan vecka. Jag skrev igår här i bloggen om NASA-förslaget om en liknande sond till Mars, som också är tänkt att bestå av en landare med en kraftfull borr som ska borra sig ner genom Marsytan. Sedan några år tillbaka finns uppmaningar från det amerikanska forskarsamfundet (i form av den s.k Planetary Science Decadal Survey) att prioritera en rymdsond för utforskning av Jupitermånen Europa.
Vattenkaskaderna på Enceladus (Bildkälla: NASA)
Min reflektion kring dessa förslag är att det inte tycks saknas goda idéer kring rymdsondsutforskning. Tyvärr saknas dock en samlad prioritering och ett starkt fokus på vad man bör utforska och framförallt pengar till att ens genomföra en bråkdel av alla planer. Som amatörastronom kan man ju tycka att utforskning av månen Europa borde ligga före en eventuell utforskning av Enceladus. Risken är väl att ingetdera blir av inom de närmaste 10 åren.
Läs mer på: http://www.universetoday.com/93879/exciting-new-enceladus-explorer-mission-proposed-to-search-for-life/#more-93879
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar