tisdag 21 augusti 2012

NASA satsar på Mars. Nytt stort rymdsondprojekt år 2016 har beslutats.

I morse svensk tid fattade NASA beslut om att satsa på ytterligare ett stort Marsprojekt. Projektet, med namnet InSight, ska sändas upp 2016 för att bokstavligen gräva lite djupare i Mars förflutna. Jag skrev om projektet i ett inlägg här i bloggen i februari i år (klicka HÄR). Tanken är att en landare ska borra ner sig ca 5 meter i Marsmaterian för att undersöka dess konsistens mer detaljerat. InSight ska landa på Mars i september 2016 och genomföra sitt uppdrag under två års tid. Den är det tolfte projektet i det s.k Discoveryprogrammet som NASA drivit sedan 1992.  I programmet ingår t.ex Keplerteleskopet och rymdsonderna Dawn och Messenger.

Den här videon beskriver projektet mer detaljerat. Det är endast några få instrument på landaren och tekniken är väl utprovad så NASA räknar med att det blir ett förhållandevis billigt projekt och med liten risk för misslyckande.


Av ursprungligen 28 projektförslag har striden stått mellan InSight och två andra projekt som handlar om utforskning av Saturnusmånen Titan resp av en komet. InSight gick alltså segrande ur urvalsprocessen. Det som framförallt intresserar forskarna är att genom att studera Mars få ökad kunskap om hur planeter egentligen bildas och vad som gjort att det är stora skillnader mellan de jordlika planeterna i vårt solsystem. Man kan säga att projektet bygger vidare på den grund som Phoenix Mars Lander lade när den utforskade Marsytan 2008. Projektet innebär också att NASA väljer att köra ett eget Marsrace istället för att samarbeta med ESA (och Roscosmos) i det s.k ExoMars-projektet.

Även om det förstås är spännande med ännu en Marsexpedition, så är det lite synd att man därmed valde bort ett par andra riktigt intressanta projekt. Casey Dreier skriver om detta på Planetary Society Blog. Projektet som rörde Titan var ju egentligen mycket häftigare. Tanken var där att "sjösätta" en båt, eller flotte eller vad man nu ska kalla farkosten, för att utforska en av Titans metansjöar. Även projektet som skulle utforska en komet var spännande. Det handlade om att en landare i princip skulle hoppa omkring på kometen 46P/Wirtanen och studera materian på flera landningsplatser på kometen. Kolla in bilderna nedan som illustrerar dessa två märkliga projektidéer. Trots att även de här projekten är relativt billiga blir de alltså inte av om inte NASA kan hitta finansiering för dem.

Color image of spacecraft floating on a lake on Titan.
Titan Mare Explorer (Bildkälla: NASA)Comet Hopper (Bildkälla: NASA)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar