måndag 1 oktober 2012

Vad händer i rymdsondernas värld i oktober?

Den månatliga rymdsondsöversikten har som vanligt presenterats av Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog (Kolla HÄR). Det tycks kunna bli en månad med en mängd intressanta nyheter om utforskningen av vårt solsystem. I mitten av oktober månad startar nämligen årets stora planetkonferens i USA, the 44th annual meeting of the Division of Planetary Sciences of the American Astronomical Society. Det ska bli intressant att få lite mer forskarfakta om rymdsondernas utforskning m.m. Mycket annat spännande händer också. Här nedan kommer en sammanfattning av det bästa. Först dock månadens rymdsondskarta, sammanställd av Olaf Frohn. Klicka på bilden för att förstora den.

(Bildkälla: Olaf Frohn)


  • SpaceX planerar, i samverkan med NASA, genomföra en uppskjutning av rymdsond till Internationella Rymdstationen (ISS) tidigt på morgonen den 8 oktober svensk tid. Om allt går bra innebär det starten för kommersiell rymdfart i stor skala.
  • Marsfordonet Curiosity börjar få upp farten lite och vi kan förvänta oss en rad intressanta fynd när den nu ska börja studera det område på Mars som forskarna döpt till Glenelg. Vi kan nog förvänta oss Curiositys första djupstudie av Marsmaterian. Den har ju en robotarm med instrument som kan borra i Marsterrängen.
  • Även det andra Marsfordonet, Opportunity, är på gång med en del intressanta observationer i ett område som heter Cape York.
  • Rymdsonden MRO studerar bl a vädret på Mars i syfte att serva de två Marsfordonen med denna viktiga information. Det blåser en hel del vid Mars båda poler just nu.
  • Även rymdsonden Mars Odyssey studerar Marsstormar och har levererat denna bild som visar en sådan storm vid Mars nordpol.

(Bildkälla: NASA)

  • Rymdsonden Cassini fortsätter studera Saturnus ringar och månen Titan (kolla också mina två tidigare inlägg idag om Titan resp Dione).
  • Rymdsonden Dawn är på väg mot dvärgplaneten Ceres. Bara drygt 60 miljoner kilometer kvar att färdas!
  • I övrigt fortsätter rymdsonderna sina utforskningar av solen, av planeterna, månarna etc, alternativt fortsätter färdas mot sina mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar