söndag 9 juni 2013

Marsfordonet Opportunity har snart rullat i tio år

Som bekant har vi två fordon som kör omkring på Mars. Det ena, Curiosity, rapporteras det om ganska frekvent både här i bloggen och i media i största allmänhet. Det andra fordonet, Opportunity, har det varit lite mer tyst om. Denna gamla trotjänare är inne på sitt tionde år på Mars och har till dags dato avverkat lite drygt 36 kilometer totalt. Bilden nedan visar fordonets rutt, från landningsplatsen i Eaglekratern till kanten på den stora Endeavourkratern.


(Bildkälla: NASA)


Planen är nu att köra vidare mot ett nytt område, Solander Point, som forskarna tror kan vara geologiskt intressant. Området ligger ca 2 kilometer bort och tar nog ett antal veckor att avverka. Lite intressant kuriosa: När Opportunity når Solander Point slår fordonet det rekord som sovjetiska månfordonet Lunokhod innehaft i 40 år. Detta gamla fordon körde nämligen 37 kilometer på månen, vilket är den längsta sträcka som ett fordon kört på en annan himlakropp. Bilden nedan visar rymdfordonens topplista (klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: NASA)


Opportunity har funnit åtskilliga tecken på att vatten format landskapet kring Endeavourkratern. Annars ser det väldans kargt och ödsligt ut att döma av den panoramabild som fordonet tog häromdagen. Det verkar som om Opportunity, liksom Curiosity, står inför lite bergsklättring de närmaste månaderna.


(Bildkälla: NASA)


Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog har skrivit en lång artikel om Opportunitys rundtur på Mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar