söndag 9 juni 2013

Ytterligare 500 exoplanetkandidater upptäckta

NASA:s Keplerteam meddelade i veckan att Keplerteleskopet identifierat ytterligare 503 objekt som tros vara planeter. Dessa planetkandidater behöver utforskas ytterligare innan de kan bekräftas vara planeter. De 503 planetkandidaterna ingår i en grupp på hela 1.924 nya s.k "Kepler Objects of Interest (KOI). Det är objekt som kan sägas klassas som tänkbara planetkandidater, dvs att det är ännu lite mer osäkerhet kring dessa objekt. 83 av dessa KOI:s anses kunna vara potentiellt beboeliga planeter. Antalet beboeliga planetkandidater och KOI:s ökar därmed relativt kraftigt. Det är ett resultat av att Keplerteleskopet nu observerat sin del av stjärnhimlen under en relativt lång period och därför lyckats fånga upp signaler från planeter med lite längre omloppsbanor runt sina stjärnor. Därför är det tråkigt att Keplerteleskopet har tekniska problem och kanske inte kan fullfölja sina studier så som det var planerat (läs HÄR).

Antalet planetkandidater är nu uppe i 3.216 styck. Antalet upptäckta planeter närmar sig 900. Bilden nedan visar den lilla del av Vintergatan som Keplerteleskopet studerat.


(Bildkälla: NASA)


Planetary Habitability Laboratory (PHL) har klassat de 1.924 nya objekten enligt nedan (klicka på bilden för att förstora den). Det är som synes väldigt många tänkbara planeter i bildens vänstra del, med de lite mer jordlika planeterna.
Forskare har också, med hjälp av jordbaserade teleskop, tittat lite närmare på alla de objekt som Keplerteleskopet identifierat och funnit att upptäckta exoplaneter sannolikt är något större än vad man tidigare trott. Det verkar som om Keplerteleskopet underskattat stjärnornas storlek och därmed också planeternas storlek. Astrobiology Magazine rapporterar om studien på sin websida. Uppemot en fjärdedel av stjärnorna är t o m så mycket som 35% större än vad man tidigare trott. Antalet upptäckta små planeter och planetkandidater minskade därmed något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar