söndag 9 juni 2013

NASA:s nästa solsatellit, IRIS, sänds upp om drygt två veckor

Solaktivitieten har under de senaste veckorna varit hög. Ett flertal utbrott har inträffat och de senaste dagarna har några av utbrotten varit riktade mot jorden. Finfina polarsken är att vänta i samband med den typen av utbrott. Bilden nedan är tagen från den Internationella rymdstationen (ISS) 2011.


(Bildkälla: NASA)


På bloggen Rymdväder kan man läsa senaste nytt om solutbrott, rymdväder m.m och få en bild av hur norrskensläget är just nu.


(Bildkälla: Rymdväder)


Ett flertal rymdsonder studerat solen just nu och fler ska det bli. Den 26 juni sker nämligen uppskjutning av solsatelliten IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph). Satelliten ska studera de lägre atmosfärlagren hos solen och hur de påverkar den energiansamling och uppvärmning som sker av solens korona. Forskarna hoppas, med hjälp av denna specialdesignade satellit, få ökad kunskap om de processer som bl a skapar solvind och rymdväder. Faktum är att det är ganska mycket vi inte förstår om vår absolut viktigaste himlakropp, solen.

IRIS-satelliten ska föras upp med ett flygplan och därifrån skjutas iväg med en liten raket. Satelliten ska gå i omloppsbana runt jorden på en höjd av ca 600-700 kilometer. Jämfört med de andra solsonderna är IRIS en ganska enkel konstruktion. Den har bara ett instrument, ett teleskop som ska studera solen i ultraviolett ljus. Filmen nedan beskriver det hela lite närmare.


(Källa: NASA)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar