måndag 3 juni 2013

Rymdsonden Mars Express firar tio år

Igår var det tio år sedan som ESA:s rymdsond Mars Express sändes upp med hjälp av en Soyuz-raket från Baikonur i Kazakstan. Efter ett drygt halvårs färd gick rymdsonden in i omloppsbana runt Mars på juldagen 2003. Rymdsonden har under de år den kretsat kring Mars gjort en mängd intressanta observationer och får väl räknas som en av ESA:s mest framgångsrika projekt. Mars Express har också levererat en enorm mängd fina bilder från den röda planeten. Läs mina tidigare artiklar om Mars Express HÄR.

Dagen till ära publicerar ESA mineralkartor som visar mineralsammansättningen på planeten. En del mineraler har skapats i vatten, en del genom vulkanisk aktivitet och en del genom nedbrytning av materia. Mineralkartorna ger en uppfattning om planetens geologiska utveckling under årmiljonernas lopp.


(Bildkälla: ESA)


Bilden nedan sammanfattar de viktigaste fynden som Mars Express gjort under sina tio år i rymden (Klicka på bilden för att förstora den). Bland intressanta fynd kan nämnas upptäckten av mineraler som bildats under påverkan av vatten, indikationer på metan i Marsatmosfären, upptäckten av landområden som tycks ha formats av ismassor och upptäckten av vulkanism som format landskapet relativt sent i planetens historia.


(Bildkälla: ESA)


Målsättningen med Mars Express-projektet var att rymdsonden skulle kretsa kring Mars under ett Marsår, dvs knappt två jordår. Nu har den, efter fem förlängningar av uppdraget, alltså farit runt denna planet i snart tio år. Fantastiskt!

ESA har t o m tagit fram en liten broschyr som berättar om Mars Express tio (första) år, se HÄR. Bra jobbat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar