onsdag 6 juli 2011

CASSINI har fotograferat oväder på Saturnus

Rymdsonden CASSINI har för första gången i detalj fotograferat ett stort oväder på Saturnus. Ovädret, med mycket omfattande blixtnedslag, täcker en yta som motsvarar åtta gånger jordens yta. Rymdsonden upptäckte ovädret den 5 december 2010 och det har pågått sedan dess. När det väl blir oväder på Saturnus så blir dom mycket kraftiga och långdragna. Cassini har noterat mer än 10 blixtnedslag per sekund som mest.

Saturn storm
På bilden ses ovädret på norra halvklotet (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/news/newsreleases/newsrelease20110706/

Solen är grön!

Solen är grön, åtminstone i UV-ljus. Rymdsonden STEREO har tagit en bild där solaktiviteten framträder tydligt. Rymdsonderna Soho och Stereo tar i stort sett dagligen mängder med intressanta bilder av solen.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://soho.nascom.nasa.gov/pickoftheweek/old/01jul2011/

30 dagar kvar för JUNO?

Rymdsonden JUNO är kanske bara 30 dagar från uppskjutning mot planeten Jupiter. Då öppnas det första s.k tidsfönstret för en lyckad uppskjutning. NASA kommer att använda en Atlas V-raket för uppskjutningen. Juno kommer sedan att färdas i ca 5 år mot Jupiter för att kretsa 33 gånger runt Jupiters polarområden. Uppdraget är att utforska Jupiters struktur, atmosfär och magnetosfär samt undersöka om det finns en fast kärna hos planeten.

Det blir intressant att följa Juno och se om denna rymdsond upptäcker något som rymdsonden Galileo missade när den utforskade Jupiter-systemet mellan 1995 och 2003.

Juno Mission to Jupiter (2010 Artist's Concept)
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-201&rn=news.xml&rst=3055