onsdag 2 november 2011

Kepler-teleskopet föreslås få ett förlängt uppdrag

UniverseToday skriver idag om att forskarna som arbetar med Kepler-projektet, det mycket framgångsrika rymdteleskopet som söker efter exoplaneter, vill förlänga teleskopets uppdrag som annars tar slut i november 2012. Det kostar förstås en del pengar, ca 20 miljoner dollar per år, men det är i dessa sammanhang "småpengar". Särskilt med tanke på att projektet hittills kostat 600 miljoner dollar. Keplerteamet har så här långt identifierat mer än 1.200 tänkbara planetkandidater runt andra stjärnor än vår sol. Med mera tid att utforska de områden där dessa planeter kan finnas, kommer vi sannolikt att få en explosionsartad utveckling vad gäller antalet exoplaneter. Vi är nu uppe i ca 700 och antalet ökar med åtskilliga hundra per år just nu.

Det vore ju illa om man inte förlängde detta projekt. Exoplaneter är väl bland det mest heta just nu i astronomivärlden och Kepler-teleskopet det kanske bästa "verktyget" att hitta än fler sådana planeter i den s.k "beboeliga zonen" och med jordliknande egenskaper.

Kepler Spacecraft and Photometer
Illustration som visar teleskopet och dess utrustning (bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/90539/kepler-space-telescope-mission-extension-proposal/

Läs också: http://kepler.nasa.gov/

Eventuellt liv på Mars möjligt "under Marsytan"

I en studie som NASA har gjort utifrån data som de olika rymdsonderna kring Mars samlat in anses bäst förutsättningar för liv på Mars ha funnits i sänkor och håligheter som ligger under Marsytan. Man har studerat förekomsten av olika typer av mineraler och det är på relativt få ställen på planetens yta där det mer långvarigt kan ha varit vatten. Däremot är förekomsten av fuktiga platser betydligt större en bit under ytan. Galekratern, dit Marsfordonet Curiosity ska sändas för att utforska Marsytan, tycks dock vara ett undantag.

Impact cratering and erosion combine to reveal the composition of the Martian underground
Kratrar och andra håligheter med förutsättningar för vatten (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/MRO/news/mro20111102.html

En riktig dockningsdag idag!

Idag har det varit dockning på schemat. Först i tur var den ryska sonden Progress som dockade med den Internationella Rymdstationen, ISS. Några timmar senare dockade den kinesiska rymdsonden Shenzhou-8 med Kinas egen rymdstation Tiangong-1. Astrowebb skriver utförligt om det hela idag.

Vad gäller den kinesiska dockningen verkar allt ha gått bra. Det är ett oerhört precisionsarbete att åstadkomma en dockning mellan två rymdfarkoster. När man ser det på film ser det så enkelt ut, men man ska komma ihåg att det hela sker i hög hastighet i och med att både rymdstation och sond kretsar kring jorden i mycket hög fart.

Läs mer på: http://www.astrowebb.com/