tisdag 18 december 2012

Mer om månsondernas kraschlandning igår

Idag gör jag det lite lätt för mig och hänvisar till andra rymdskribenter (Det finns ju som bekant några fler än jag som skriver om det som händer i rymden). I detta inlägg tänkte jag berätta lite mer om de två månsonderna Ebb och Flow och deras kraschlandning på månen sent igår kväll svensk tid. Ser dock att Ulf R. Johansson har en finfin artikel om detta i Cassiopeiabloggen, så kolla in den artikeln HÄR istället.

Mitt i prick (Bildkälla: NASA)

Sonderna kraschade helt enligt plan mot ett månberg.

(Bildkälla: NASA)

Mer om solstormar

Jag skrev ett inlägg här i bloggen igår om solens utbrott och vad de kan ställa till med. Robert Cumming beskriver solstormarna mer utförligt på Populär Astronomis websida. Dessa solutbrott kan visserligen orsaka en hel del störningar här på jorden, men kan också vara riktigt vackra emellanåt!

(Bildkälla: NASA)

Annorlunda bild på Saturnus

Rymdsonden Cassini har tagit en lite annorlunda bild på planeten Saturnus. Sonden har från Saturnus skuggsida tagit denna vackra bild.

(Bildkälla: NASA)

Det är en vacker planet den där Saturnus! Det finns faktiskt två månar i bilden också. Klicka på bilden så syns de (knappt) på vänster sida och en bit under ringarna. Det är månarna Enceladus och Tethys. Här nedan visas hur dessa månar egentligen ser ut. Det är två mycket isiga månar!

Enceladus med sina vattenfontäner (Bildkälla: NASA)
 

Tethys (Bildkälla: NASA)

När vi ändå är inne på Saturnus månar kan det vara kul att i en bild visa deras relativa storlek. Det finns bara en riktigt stor Saturnusmåne, Titan, och några halvstora. Det stora flertalet av de dryga 60 månarna är som synes mycket små.

(Bildkälla: Wikipedia, bildbearbetning K. Aartojärvi)