Ett mer systematiskt mätande av solens strålning blir det när två s.k Radiation Belt Storm Probes (RBSP) sänds upp i augusti i år. Dessa små sonder ska löpande mäta hur vår jord utsätts för solens strålning. Vår kunskap om hur strålningsbältena runt jorden fungerar är bristfällig och det är kunskap vi behöver för att skydda alla satelliter, rymdsonder m.m. De två RBSP-sondernas observationer kompletteras av en rad andra rymdsonders och satelliters observationer.Det finns ett flertal sådana satelliter som kretsar runt vår planet.
Illustration av de två RBSP-sonderna (Bildkälla: NASA)
I en studie som presenterats i veckan av University of California - Los Angeles (UCLA) har man med hjälp av dessa satelliters observationer funnit vad som tycks vara lösningen på ett av de problem som man brottats länge med vad gäller jordens strålningsbälten: Varför tycks stora mängder elektroner helt plötsligt försvinna och sedan komma tillbaka igen? Kraftig solaktivitet såsom koronamassutkastningar som är riktade mot jorden skapar geomagnetiska stormar. Den studie som nu presenteras visar att dessa stormar har en märklig effekt på det yttre strålningsbältet genom att de drar iväg med elektronerna i några timmar varefter de återkommer med full kraft tillbaka till strålningsbältet. Dessa saknade elektroner har förbryllat forskarna. Man kan ju tycka att en kraftig solaktivitet skulle få motsatt effekt.
Forskningen om hur strålningsbältena påverkas av solaktivitet bidra till bättre kunskap om rymdväder och ger bättre förutsättningar att förutsäga rymdvädret.
Läs mer på: http://www.astronomy.com/en/News-Observing/News/2012/01/SwRI-led%20RAD%20measures%20radiation%20from%20solar%20storm.aspx
Läs också: http://www.nasa.gov/mission_pages/themis/news/electron-escape.html
Läs också: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120129150958.htm