måndag 15 augusti 2011

Rymdsonden NEW HORIZONS i nyhetsflödet

Det är lite lustigt ibland. Jag skrev igår om rymdsonden NEW HORIZONS och dess lite anomyma tillvaro och så dyker det upp två artiklar som berör både sonden och det som sonden ska utforska. National Geographics skriver om tre nyupptäckta dvärgplaneter i Kuiperbältet. Det är precis dit som New Horizons ska! Nu är ju Kuiperbältet ett mycket stort och vidsträckt område, så det är ju inte säkert rymdsonden observerar just dessa dvärgplaneter. Mycket talar dock för att den hittar ett antal andra spännande himlakroppar därute i de yttre delarna av vårt solsystem.

Dessutom har en av de ansvariga forskarna i New Horizons-projektet, Alan Stern, uttalat sig i Dailycamera  med stora förhoppningar om att rymdsonden ska hitta nya månar runt Pluto. Häromveckan hittades Plutos fjärde måne och det är troligt att det finns fler månar runt den lilla dvärgplaneten. Fascinerande!

Läs mer på: http://news.nationalgeographic.com/news/2011/08/110811-three-new-dwarf-planets-pluto-kuiper-belt-space-science/

Läs också: http://www.dailycamera.com/science-environment/ci_18676246?IADID=Search-www.dailycamera.com-www.dailycamera.com

Bilden på en dramatisk Saturnusmåne

Den ser lite mystisk ut, Saturnusmånen Helene, på denna bild som rymdsonden CASSINI tagit. Bilden av den lilla månen (ca 33 kilometer i diameter) är tagen på 11.000 kilometers avstånd vid rymdsondens förbiflygning den 18 juni.

Månen ser ut som en lerklump! Ovanligt lite kratrar för att vara en liten måne i solsystemet.

Helene
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4340

Uppskjutning av kinesiskt rymdlab redan i augusti?

Den amerikanska tidningen USA Today skrev igår om det kinesiska rymdlaboratoriet Tiangong-1. Enligt uppgifter från tidningens kinesiska källor ska det vara aktuellt med en uppskjutning av labbet redan innan augusti månads utgång. Som jag skrev i ett tidigare inlägg (om den kinesiska rymdsatsningen) har även webtidskriften Spacedaily uttalat att en uppskjutning kommer att ske under hösten.

Enligt USA Today blir det en obemannad uppskjutning. Rymdstationen ska dock besökas av kinesiska astronauter (eller taikonauter som de kallas i Kina) inom de närmaste åren. Enligt uppgift handlar det till stor del om att träna på dockningar med rymdstationen inför framtida längre rymdfärder. Rymdlabbet planeras också att följas av Tiangong-2 och Tiangong-3 före år 2020, då en större rymdstation sänds upp. Med "större" menas en 60 tons rymdstation, vilket kan jämföras med den internationella rymdstationen ISS som är på över 400 ton.

Den kinesiska rymdmyndigheten har inte bekräftat uppgifterna, så det återstår att se om det blir någon uppskjutning.

Läs mer på: http://www.usatoday.com/tech/science/columnist/vergano/2011-08-14-china-space-lab_n.htm?loc=interstitialskip