tisdag 28 januari 2014

En aktiv sol just nu

Websidan Rymdväder rapporterar om hela åtta M-klassutbrott på solen! Det kanske kan bli lite action i alla fall?! Forskare har lite bekymrat konstaterat att det har varit lite klent med solaktiviteten trots att vi är i en fas av den elvaåriga solcykeln då det borde spraka var och varannan dag. Man har t o m talat om att vi kanske är på väg in i en längre period av låg solaktivitet. Det skulle kunna innebära kallare klimat. Några forskare har varnat för att en liten istid kan vara i antågande. Vi får väl se hur solaktiviteten utvecklas. Kolla in videon nedan som visar några av de senaste utbrotten. Läs om utvecklingen på Rymdväder.


(Bildkälla: NASA)

Dagens rymdvideo: En trailer för rymdsonden New Horizons resa till Pluto

Filmtrailers brukar ges ut strax innan själva filmen har premiär. NASA och gänget bakom rymdsonden New Horizons är dock lite mer otåliga och ger redan nu ut en trailer för ett av 2015 års stora äventyr. Då når nämligen New Horizons fram till Pluto. Som framgår av den lilla filmsnutten är det en lång förhistoria i detta projekt. Sedan uppskjutningen har ju dessutom Pluto degraderats till en dvärgplanet. Det gillar inte projektledningen bakom New Horizons. Man accepterar helt enkelt inte det beslut som Internationella Astronomiska Unionen (IAU) tagit. Det ser man t o m i den här trailern.Notera att filmen är en "9th planet producktion"! Kul att man bråkar lite med IAU tycker jag.Är månfordonet Yutu redan kaputt?

Kinesiska nyhetsmedia rapporterar om problem med månfordonet Yutu. Detta bara sex veckor efter att den landsattes på månen. Den kinesiska rymdmyndigheten CNSA har svårt att få kontakt med Yutu efter ännu en kall månnatt. Det är i dagsläget oklart vad som har hänt. En spekulation bland rymdforskare är att något mekanisk fel gjort att känsliga instrument utsatts för alltför mycket kyla. Det kan också vara så att måndamm stökat till det hela. Vi får avvakta besked från CNSA och hoppas att det inte är kört (eller rättare sagt färdigkört) för Yutu. Det vore ju en rejäl missräkning. Det verkar i alla fall som om månlandaren fungerar som den ska. Även landaren kommer att genomföra en del utforskning av månytan. Bilden nedan visar när Yutu körde ner på månytan med hjälp av en ramp. Det var 10 dagar före julafton.


(Bildkälla: CNSA)