tisdag 23 april 2013

Kometen Shoemaker-Levy 9 förde vatten till Jupiters atmosfär

NASA skriver idag om en kometkrock som tycks ha fört vatten till Jupiters atmosfär. En av de mest spektakulära kollisionerna i vårt solsystem under de senaste decennierna skedde 1994 när kometen Shoemaker-Levy 9 bröts sönder i delar och kraschade in i Jupiters atmosfär. Det hela övervakades bl a av rymdsonden Galileo som var perfekt placerad för att studera kometkraschen. Även Hubbleteleskopet och ett stort antal teleskop här på jorden studerade resultatet av kraschen.

Nu, nästan två decennier efter denna händelse, har rymdteleskopet Herschel upptäckt att det är 2-3 gånger mer vatten på Jupiters södra halvklot än på norra halvklotet. Det var just i södra halvklotet som kometfragmenten slog ner och skapade synliga "ärr" på Jupiter. Vattnet tycks också vara koncentrerat till de områden där kometen slog ner. Det kan bli något att studera mer i detalj för rymdsonden Juno, som är på väg mot Jupiter, och rymdsonden JUICE som sänds mot Jupiter 2022.


Hubbleteleskopets bild av kometärr på Jupiter (Bildkälla: NASA)


Kometer anses vara himlakroppar som förser andra himlakroppar med vatten. En teori är att en stor del av vattnet på jorden förts hit av kometer som krockat med jorden. Även det vatten som en gång fanns på Mars kan ha förts dit av kometer.

Hubbleteleskopet är fortfarande i allra högsta grad aktivt. Idag publicerades en bild som togs den 10 april   som visar en annan komet, ISON. Det kan bli årets stora komethändelse, eller årets stora astronomihändelse rentav. I slutet av november hoppas vi kunna se en klart lysande ISON på vår stjärnhimmel.


ISON närmar sig (Bildkälla: NASA)